Nesrin Yorulmaz Nesrin Yorulmaz
28 Kasım 2021 Kavramlar Dünyasında Kadın Şiddeti
28 Kasım 2021 - Sosyal İnci'ler
Kavramlar Dünyasında Kadın Şiddeti
Kavramlar Dünyasında Kadın Şiddeti

Günlerden 25 Kasım… Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü. Diğer bir deyişle şiddetin cinsiyet temelli artışına karşı uluslararası düzlemde kavramsallaşmış bir gün. Bu gün, dünyanın her yerinde aynı anlamı taşıyor. Fiziksel şiddetin görünür kılınması sonucunda mücadelesi verilen yasal hakların kazanılması için bugünleri layıkıyla anmak, hakkında içerikler üretmek kıymetli bir hissiyat.

Bir yandan fiziksel şiddete karşı yasal kapsamın genişletilmesi her dönemin öncelikli gündemi olurken diğer yandan henüz kavramsallaşma yolunda olan ve her gün fark etmeden maruz kaldığımız o kadar çok şiddet türü var ki… Özellikle bu çağa tanıklık eden bir güruh olarak kadına karşı şiddetle mücadelede yeniden şekillenen kavramlar dünyasını fark edip davranışlarımızı değiştireceğimiz bir geleceğe katkı sağlamak zihinlerimizin borcu.

O halde, kadına karşı şiddet türlerinde fiziksel ve cinsel şiddet dışında daha az bilinen kavramlar dünyasına doğru bir kapı aralamak istiyorum. Buyurunuz; kapıdan içeriye girmek, girdiğiniz düşünce odasında iç sesinizle konuşmak, sonrasında ise elimizdeki bilgileri yaygınlaştırmak serbest.  

İlki psikolojik şiddet. Psikolojik şiddet duyguların tutarlı bir şekilde istismar edilmesi ve tehdit aracı olarak kullanılması durumu. Sınırları; bağırmak, korkutmak, küfür, tehdit ve hakaret etmek, eve kapatmak, küçük düşürmek, kıyaslama yapmak, kişinin giyimine ve görüştüğü kişilere karışmak olarak çiziliyor.

İkincisi ekonomik şiddet. Ekonomik şiddet bir kişiyi gerekli olan ekonomik olanaklardan mahrum bırakmak olarak tanımlanıyor. Para vermemek, kısıtlı para vermek, kişinin mallarını elinden almak, çalışmasına izin vermemek, çalışıyorsa kısıtlama getirmek gibi durumların tanımı.

Üçüncüsü dijital şiddet. Dijital şiddet herhangi bir teknolojik araçla bireyin kısıtlanması durumu olarak kavramlaşmış. Bireyin yaptıklarını kontrol etmek, sosyal medya hesaplarının şifrelerini almak, e-posta hesapları ile cep telefonu kayıtlarını kontrol etmek ve tüm bunlardan yola çıkarak partnerinden hesap sorulması durumu.

Dördüncüsü ısrarlı takip. Israrlı takip kadınlara istemediği halde hediye göndermekle başlayıp kadının kendi güvenliğinden endişe duymasına sebep olacak şekilde fiili davranışlara kadar uzanan bir tanım. Bireyi telefonla sürekli aramak, istemediği zaman ve mekânda karşısına çıkmak, istemediği halde hediye göndermek ve sürekli sosyal medya hesaplarından rahatsız etmeyi kapsar.

Beşincide simgesel şiddet var. Bu şiddet türü medya araçlarının sahip çıktığı kadın şiddeti. Şiddet içerikli davranışları meşrulaştıran film, dizi ve bilgisayar oyunlarının kitlesinden sorumludur.  

Son olarak flört şiddeti. Flört şiddeti evlilik bağı olmaksızın birlikte olduğunuz kişinin size karşı fiziksel, cinsel, psikolojik, ekonomik ve dijital şiddet içeren davranışlarda bulunmasıdır.

Tüm bu şiddet türleri fiziksel ve cinsel şiddet kadar Psikoloji biliminin tanımladığı türlere tabi. Son olarak fiziksel ve cinsel şiddete maruz kalan kadınların ne yaparak kendini güvende hissedeceğini yaygınlaştırmak da çözümün en büyük parçası. Bu kavramlar kapsamındaki durumlara maruz kalmadığımız günlere kavuşmak dileğiyle…

Kaynaklar

1766 Görüntülenme
0
0
49 + 57 =