Bu yazıda sizlerle gündelik hayatımızda bizleri çevreleyen malzemelerin hikayesini anlatan nefis bir kitap önerisi paylaşmak istiyorum. Her gün farkına varmadan bizi çevreleyen malzemelerin farklı kullanımlarını deneyimliyoruz. Bizim de ana faaliyet alanlarımızdan Otomotiv Sektöründen örnekle “Çelik”; içine biniyoruz, araçlarımızın hareket etmesini sağlayan aksam “Jant” olarak üretiyoruz, öte yandan çelikten yapılmış kaşığı ağzımıza alıyor, jilet olarak kişisel bakım için kullanıyoruz. Bazen çok sert de olsa ataş olarak üretildiğinde bükebiliyoruz da. Çelik en sadık dostumuz olan malzemelerden biri ama çelik de dahil çoğu malzemenin neden sert, saydam, esnek olabileceğini, neden göründüğü gibi olduğunu ve davrandığını, kısaca nasıl işlediğini bilmiyoruz.
Kitap boyunca kullandığı sade ve akıcı dil ile Malzeme bilimleri alanında UCL’de Profesör Mark Miodownik https://twitter.com/markmiodownik , Kraliyet Akademisi Bilim Kitabı ödülü almış “Eşyanın Tabiatı” eseriyle 11 bölümde çelik, kâğıt, cam, porselen, beton, plastik ve karbon fiber kompozitler gibi çeşitli malzemeleri, malzemelerin sadece fiziksel ve kimyasal yapılarını değil tarihsel serüvenlerini de kapsayacak şekilde ele alıyor. Bu malzemelerin çağlara isim verdiğini (Taş, Tunç, Demir) ve çağımıza da Silikon Çağı denilebileceğini söyleyebiliriz. Kitaptaki bölümler yazarımızın kendi terasındaki bu resimle başlıyor ve her bölüm aynı görüntüdeki farklı bir malzeme ele alınıyor.
Kendisinin neden bu bilim dalına yöneldiğini anlatan hikayesi ile başlayan, her bölümünü okurken diğer bölümü sabırsızlıkla bekleyeceğinizi düşündüğüm bu kitap mühendislik merakınız olsun olmasın kapağını açtığınızda bitirmeden bırakamayacağınız türden. Kitabı okursanız önerim, çikolata ile ilgili kısımda beyin aktivitenizi artıracak, kalp atışınızı hızlandıracak ağzınıza attığınızda eriyecek nefis bir kaç parçayı yanınızda bulundurmanız: ).
Keyifli okumalar dilerim.