Ali Rıza Tunçer Ali Rıza Tunçer
11 Şubat 2022 Dünyayı Koşarak İyileştir: Plogging
11 Şubat 2022 - Sosyal İnci'ler
Dünyayı Koşarak İyileştir: Plogging
Dünyayı Koşarak İyileştir: Plogging

Plogging, İsveç'te ortaya çıkan ve son zamanlarda trendi yükselen küresel bir çevre hareketi. Bu hareket, şehirlerimizi ve doğal alanlarımızı kirleten çöpleri toplamak için koşu, tempolu yürüyüş ve diğer açık hava sporlarından besleniyor.  Aynı zamanda sürdürülebilir bir girişim olan plogging’in felsefesi ise oldukça basit. Katılımcılar veya 'plogger'lar, egzersiz yaparken karşılaştıkları çöpleri birer çöp torbasına dolduruyor ve bunları geri dönüşüm kutularına bırakıyor.

Plogging kelimesi İsveççe plocka upp  (pick up) ve İngilizce jogging kelimelerinin birleşiminden gelir. Bu etkinliğin öncüsü, 2016 yılında Stockholm'e yerleşmek için memleketinden ayrılarak spor yaptığı alanlardaki çöpleri temizlemeye başlayan Erik Ahlström’dür.  Kısa bir süre sonra “Ahlström rutini” sosyal medya ile birlikte önce İsveç'e sonrasında ise dünyaya yayıldı ve bugün gelinen noktada 100'den fazla ülkede günde 20.000'den fazla insanı kapsayan küresel bir fenomen haline geldi.

Birlikten Kuvvet Doğar: Ploggerlar

Plogging'in en şaşırtıcı yönlerinden biri, uluslararası bir trend olarak hızla büyümesidir. Neredeyse 3 yıl içinde, sıradan bir vatandaşın ilk dürtüsü tüm dünyaya yayıldı ve Londra, Mexico City, Seul ve hatta İzmir gibi neredeyse dünyanın tüm şehirlerinde ploggerlardan oluşan gruplar var.

Bu girişimin başarısına katkıda bulunan faktörler arasında kuşkusuz ekolojik ve sağlıklı bir yaşam tarzına yönelik ilgi, koşu ve tempolu yürüyüş modası, artan sıfır atık bilinci ve topluluk ruhu sayılabilir. Ploggerlar, çevreye olan bağlılıklarını vurgularken aynı zamanda arkadaşlık, dayanışma, çaba ve azim gibi tipik spor değerlerini geliştirme fırsatı yakalar.

Sadece bir çöp torbası, spor ayakkabılar ve günde yarım saat gerektiren plogging aktivitesine katılmak isteyenler için bazı ipuçları ise şöyle:

Çöpünüzü Grup Olarak Toplayın!

Bu aktivite bireysel spor veya etkinliklerden ziyade bir takım ruhuyla çok daha değerlidir. Birkaç arkadaşınızı sizinle birlikte plogging’e davet edin veya en yakınınızdaki plogging grubuyla özellikle sosyal medya üzerinden iletişime geçin.

Bir Çöple, Birden Çok Egzersiz!

Çöpleri topladığınız torbayı kollarınız arasında değiştirin. Gerilimlerin tüm ağırlığı sürekli olarak bir tarafa taşımasını önlemek için bunu sık sık yapın. Ellerinizi temiz tutmak için eldiven de kullanın. Yerden çöp toplarken bunu çömelerek veya tek ayak üzerinde bükerek yapın. Eğilmek kalça, adüktör kasları ve ayak bileklerine iyi gelecektir. Kardiyovasküler performansı artırmak için de 10 kilometreden daha az koşmak ve tırmanarak, zıplayarak veya hızı değiştirerek seansı yoğunlaştırmak iyidir. Biraz pilates, biraz squat ve bolca çöp toplama... Hem kendinize hem de dünyaya daha sağlıklı bir gelecek bırakmaya ne dersiniz?

Biraz Rekabet İyidir!

Yarışma dinamiklerini etkinliğinize dahil edin ve en çok çöpü en kısa sürede kimin toplayabileceğini görmek için diğer "plogger'larla" takımlar halinde bir oyun oynayın. Oyunun sonunda tüm çöpleri bir araya toplayın ve en yakın geri dönüşüm noktasına götürün. En çok çöpü ben toplarım demeye ne dersiniz?

Koşmanız veya Tempolu Yürümeniz Gerekmez!

'Plogging' sadece koşucular veya tempolu yürüyüş tutkunları için değildir. Yürümeyi, kürek çekmeyi, bisiklete binmeyi seviyorsanız ve hatta tekerlekli sandalyenizde dahi plogging yapabilirsiniz. Yeter ki daha yaşanabilir yarınlar için tek yürek olalım!

1105 Görüntülenme
2
0
23 + 40 =