Neşe Gök Neşe Gök
04 Eylül 2021 Bir Kitap Okudum Hayatım Değişti!!
04 Eylül 2021 - Sosyal İnci'ler
Bir Kitap Okudum Hayatım Değişti!!
Bir Kitap Okudum Hayatım Değişti!!

Tabii ki aslında öyle olmadı. O kitabı okuyuncaya kadar biriktirdiklerim, kitabı okuyunca tüm bakış açımı değiştirdi. Ama en iyisi ben hikayeye baştan başlıyım.

Çevre eminim hepimiz için çok önemli. Doğal yaşam, içinde yaşadığımız toplum, şu küçücük dünyaya sığmaya çalışan tüm canlıların yaşam hakkı ve gelecek kuşaklara teslim edeceğimiz bu kırılgan denge. Bir şeyleri değiştirmezsek, kaynaklarımızı bu şekilde hunharca harcarsak, torunlarımıza ne sağlıklı su, ne sağlıklı hava, ne de sağlıklı besin bırakabileceğiz. Bunun için endişelenen kaygı duyan milyonlarca insan var. Öte yandan, bunu önemsemeyen, benden sonrası tufan diyen milyarlarcası. Bu yüzden bu konuya aklı eren, kafa yoran, kaygı duyanların çok daha fazla çaba göstermesi, endişe boyutundan çıkıp, aksiyon boyutuna girmesi gerekiyor.

Yıllardır çevre konusunda endişe boyutunda yaşayıp duruyorum. Kendimce, atık geri dönüştürmeye, plastik tüketmemeye çalışıyor, zehirsiz besinler tüketmeye, ikinci el eşya satmaya, almaya, yerel üretimi desteklemeye falan çalışıyorum. Ama bunların yeterli olmadığını, değil başkalarının, kendimin bile çevreye verdiği zararı telafi etmeye yeterli olmadığını görüp kaygı boyutunda yaşamaya devam ediyorum. Ediyordum. İşte bu noktada bir kitap okudum hayatım değişti. Bea Johnson’in Sıfır Atık Ev kitabı.

Sıfır atık ev, benim için şimdilik fazla iddialı bir kavram, ama ona ulaşamasam da o yolda can verebilirim diye düşünüyorum. Bu sebeple kendime bir Eylül hedefi koydum. Eylül ayı boyunca her gün çevre ve doğa yararına bir şey yapıp, bunu da Instagram ve Facebook hesabımda paylaşmaya başladım. Instagram’da @nese.gk hesabımdan bu yolculuğumu takip edebilirsiniz. Sizler de benimle bu hedefe koşmak isterseniz, ben de sizleri takip etmeyi çok arzu ederim. Bu adımların çok büyük olması şart değil, minicik de olsa bir atık tasarrufu, doğaya ve çevreye minicik bir katkı da olabilir, önemli olan her gün bunun için kafa yormak, düşünmek, paylaşmak ve çoğaltmak. Şimdi her sabah uyandığımda, bugün çevre için ne yapabilirim diye düşünüyorum. Ve bir şeyler yaptıkça, bunu paylaştıkça, sosyal medyanın gücü ile bu paylaşımlarının ses getirdiğini gördükçe, kaygı boyutundan, aksiyon boyutuna geçmiş olmanın huzurunu yaşıyorum.

Size sıfır atık kitabından öğrendiğim bir şeyi paylaşmak isterim: Sıfır atık konusunda atılan her adım oy kullanmak gibi bir şey. Belki sırf sizin yaptığınız, hiçbir etkisi yokmuş gibi görünecek, ama tüm oylar birleşince, dünyanın geleceğini belirleyecek.

Bir sonraki post: Dönüştürmek sorunun kaynağını çözmüyor. Günlük yaşamımda atık oluşumunu nasıl azaltabilirim?

1860 Görüntülenme
10
0
90 + 66 =