Pelin Arkat Pelin Arkat
14 Nisan 2020 Bir Kahve, Üç Kitap
14 Nisan 2020 - Sosyal İnci'ler
Bir Kahve, Üç Kitap
#uzmangörüşü #kitap #gelişim
Bir Kahve, Üç Kitap

Maxion Jantaş Bütçe Kontrol Uzmanı Pelin Arkat, Bir Kahve 3 Kitap başlıklı yazısını bizlerle paylaştı.

Merhaba,

Kitapların büyülü dünyasında size üç ayrı kategoride kitap tanıtacağım. Yetişkin edebiyatı, ilk gençlik edebiyatı ve çocuk edebiyatı üzerine olacak bu kategoriler. Çocuklarımız neler okuyor, neyi okuduklarında hangi dünyalara giriyorlar, bilmek istemez misiniz? Ben çok istiyorum doğrusu. Ancak illa ki belirtilen yaş grubunda bir çocuğunuzun olması da gerekmez bence bu kitapları okumak için. Çünkü içimizdeki çocuğun da doyurulmaya, hayal dünyasında gezinmeye, bilinmeyen yerleri keşfederken mutlu olmaya ihtiyacı var. Haydi o zaman, şimdi elinize kahvenizi alın ve keyifle kitaplara geçelim.

Farahnaz’ın Çiçeği – Yaprak Öz         (Yetişkin Edebiyatı)

Yetişkin edebiyatında ilk olarak bir kadın yazardan başlamak istedim. Türk ve kadın yazar. Çünkü bu yazar kalıpları kırarak, çoğumuzun yabancı (genelde Amerikalı veya Avrupalı) ve erkek yazarlara aşina olduğu bir türde yazıyor: Gerilim-Polisiye.

Farahnaz’ın Çiçeği, yazarın dokuzuncu kitabı. “Bir Yıldız Alatan Macerası” serisinin ilk kitabı. İkinci kitabı da geçtiğimiz günlerde basıldı, “Villa Şakayık”. 70’li yıllarda Zonguldak’ta geçiyor hikaye. Hikayenin kahramanı Yıldız Alatan, usta bir terzi, dört dörtlük bir ev hanımı, tatlı bir komşu ve iyi bir dost. Yazarın son derece naif ve akıcı bir dili var. Sanki eski bir arkadaşımızmış da, bize çocukluğumuzdan kalma ortak bir anımızı anlatıyormuş gibi yazmış ve bu sebeple sanırım, elinizden mümkünse hiç bırakmadan okumak istiyorsunuz. O çocukluk anılarını öyle özlediğinizi hissediyorsunuz ki, keşke o günlere geri dönüş mümkün olsa diye geçiyor içinizden. Üstelik bu anılar sizin bile değil! Olsun, yine de hikayenin Yıldız Abla’sı sanki sizin komşunuzmuş, tüm o garip olaylar, o polisiye heyecanlar ise başka bir komşunuzun başına gelmiş gibi eliniz yüreğinizde okuyorsunuz. Kitabı bitirdiğinizde ise Yıldız Alatan, sizin de Yıldız Abla’nız oluyor.

Polisiye okumayı sevmiyor olsanız veya S.King kitaplarından asla vazgeçemem diyorsanız bile, Yıldız Alatan’a bir şans vermelisiniz.

Künyesi:

Adı: Farahnaz’ın Çiçeği

Yazan: Yaprak Öz

Yayınevi: Oğlak Yayınları (Maceraperest Kitaplar)

Sayfa sayısı:263

Basım yılı: 2019

Miguel – Alfredo Gòmez Cerdà                   (İlk Gençlik Edebiyatı)

İlk gençlik kitaplarının içinde en sevdiklerimden biridir Miguel. Günümüzde yetişkinler için ne kadar önemli bir konu ise, çocukların dünyasında da aslında o kadar önemli bir şeydir empati. Fakat bu, öyle kolayca anlatılabilecek ya da kapalı odalara çocukları doluşturup teorik eğitimler verilerek öğretilebilecek bir konu değildir. O yüzden bence en güzeli böyle tatlı kitaplarla, fark ettirmeden öğretmek empatiyi.

Miguel tüm diğer çocuklar gibi okula giden, sonrasında arkadaşlarıyla futbol oynayan, akşamları televizyon izleyen ya da video oyunu oynayan bir çocuk. Her gün geçtiği okul yolunda, her haftasonu gittiği alışveriş merkezinin çevresinde, içinde yaşadığı mahallesinde neler olup bittiğiyle hiç ilgilenmeyen, kendi mutlu rutininde yaşayıp giden bir çocuk. Bir gün tesadüfen tanıştığı sakallı, dağınık saçlı, çöpleri karıştıran evsiz bir adam Miguel’in hayatını altüst etmeye yetiyor. Miguel nasıl olduğunu bilmediği bir şekilde, hayatı daha önce her gün bakıp da görmediği tüm o diğer insanların gözünden görmeye başlıyor. Aslında bu sayede biz de (veya çocuğumuz mu demeliyim) hayatı evsizlerin, yalnızların, ailesinden uzak olanların yani kısaca “herkes kadar şanslı olmayanlar”ın gözünden görmeye başlıyoruz. Bu kitap 9 yaşından 99 yaşına kadar herkesin mutlaka okuması gereken bir kitap bence. Belki gönül gözümüzü daha çok açmamıza yardımcı olur, ne dersiniz?

Künyesi:

Adı: Miguel

Yazan: Alfredo Gòmez Cerdà

Resimleyen: Javier Zabala

Yayınevi: İletişim Yayınları

Sayfa sayısı: 128

Basım yılı: 2013

Bay Tam Tersi – Tom MacRae             (Çocuk Edebiyatı)

            Bana göre bir çocuk kitabını çocuk kitabı yapan, hikayesinden önce kesinlikle çizimleridir. İstenildiği kadar güzel bir hikaye olsun, istenildiği kadar çocuk dilinde yazılmış olsun, çizimleri (ya da illüstrasyonları demeliyim)  bir çocuğu çekmiyorsa, hikayenin o duygusunu veremiyorsa, kelimelerle yazılmış olan hikayedekinden başka ayrıntıları da barındırmıyorsa, minik okuyuculara minik sürprizler yapmıyorsa, o kitabın maalesef çok şansı olmuyor bizim evde. Çocuk kitapları, hele de okul öncesi olanlar, çocuğa okunduğu anda sanki çizgi film izliyormuşçasına bir duygu vermeli ki, çocuk dinlemede o devamlılığı sağlayabilsin. Çünkü çocuğu olanlar bilirler ki, çocukların ilgisi gerçekten çok çabuk dağılabiliyor.

            Bu konuda Nesin Yayınlarını gerçekten takdir ediyorum. Yayınladıkları okul öncesi kitapların neredeyse tümünde çizer konusunu çok dikkatle ele alıyorlar. Baskı kaliteleri çok iyi, böylece resimlerin gerçekten çizgi filmdeymişiz etkisi çocuğa rahat geçiyor. Seçtikleri hikayeler ise ayrıca çok nitelikli. Her zaman çocuklara parmak sallayan, bize göre “mühim” mesajları olan ve çocuklara kural dayatmaya çalışan kitaplardan uzak durdum. Çünkü o, önce ailelerin, sonrasında ise eğitimcilerin işi, kitapların değil. Kitaplar çocuklara edebiyatı sevdirmeli, okumayı sevdirmeli, hayal dünyasının büyüsünde çocukların yüzmesini ve “kitaplarla da çok güzel eğlenilebiliyormuş”u sağlamalı ki, ilerde de çocuklar edebiyatı, okumayı sevsinler, okuduklarından anlayan, kültürlü, gelişmiş, bağımsız düşünebilen bireyler olabilsinler.

            Kitabımıza gelecek olursak, Nate aslında sorumluluklarını bilen ve yerine getiren, söz dinleyen, kendi işini kendisi yapabilen bir anaokulu çocuğu. Ama bazen bize de olur ya, o gün tersimizden uyanırız ve canımız her zaman yaptığımız şeyleri yapmak istemez. İşte Nate de öyle bir gün yaşıyor, yalnız bir farkla: Tüm bu ters işleri Nate değil, “Bay Tam Tersi” yapıyor! Neyse ki Nate’in hem ailesi hem de öğretmeni ve arkadaşları son derece hoşgörülüler de, Nate sakin kafayla düşünüp buna bir çözüm bulabiliyor. Nasıl bir çözüm bulduğunu merak mı ettiniz? Öyleyse hemen bir kitapçıya!

Künyesi:

Adı: Bay Tam Tersi

Yazan: Tom MacRae

Resimleyen: Elena Odriozola

Yayınevi: Nesin Yayınevi (Çocuk Cenneti Kitaplığı)

Sayfa sayısı: 20

Basım yılı: 2017

1559 Görüntülenme
2
0
45 + 41 =