Duygu Demir Demirelöz Duygu Demir Demirelöz
29 Mart 2021 Atlar İle İletişim Kurmak Terapinin En Güzel Hali
29 Mart 2021 - Sosyal İnci'ler
Atlar İle İletişim Kurmak Terapinin En Güzel Hali
#gezi #sosyalaktiviteler #hobiler
Atlar İle İletişim Kurmak Terapinin En Güzel Hali

İnci Holding - İnsan Kaynakları İş Ortağı Duygu Demirelöz Demir’den çocukluğundan bu yana ilgi duyduğu atları ve binicilik sporuyla ilgili keyifli röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.

 

Binicilik sporuyla ilgili bizimle neler paylaşabilirsiniz?

Öncelikle, at binmekten çok keyif alan amatör bir binici olduğumu söylemek isterim. At binme sporu meraklılarına faydalı olacağını umduğum birkaç tüyo paylaşabilirim. Güvenlik en önemlisi. Bunun için bilinen, alanında uzman eğitmenlerle çalışan, bakımlı atların olduğu temiz bir binicilik kulübü ile başlanmasını tavsiye ederim. Mis kokulu olmasını beklersek, biraz hayal kırıklığına uğrayabiliriz tabii. At ile karşılaştığımızda, daima önde ve mümkünse sol tarafa doğru durmalıyız. Çünkü atlar insan faaliyetini (liderlik, eyerleme, binme) sol taraftan beklemek üzere eğitilmişlerdir. Bunun sebebinin ise, eskiden beri gelen bir alışkanlık olduğu söylenir. Kılıç, kalkan ve at ile sürdürülen savaşlar zamanında daha çok sağ ellerini kullanmakta olan askerler kınlarından kılıçları rahatlıkla çıkarabilmek için kınları sol tarafına yerleştirirmiş ki sağ el ile kılıca rahatlıkla ulaşılabilsinler. Disiplin dolayısı ile de tek bir şekilde hareket edilmesi gerektiğinden, solak olanlarda ata soldan binmek zorunda kalırlarmış. Günümüze de bu şekilde gelmiş. Dahası, onu dinlememiz çok kıymetlidir. Birazdan başlayacağınız derin ve sessiz sohbet öncesi, ona önden ve güvenle yaklaşmak, alçak, sakin bir sesle konuşmak ve ani hareketlerden veya gürültülerden kaçınmak gerekir. Neredeyse 360 derece görebilen keskin gözleri, en ufak bir sesi duyan kulakları, korku veya tehlikeyi ölçmek için iyi bir yetenekleri vardır. Bu yüzden, size yardımcı olması için dostluğunuzu ona hissettirmeniz önemlidir.

Ata nasıl binilir? Atın üstünde nasıl durmamız gerekir? Ata nasıl yön veririz? Nasıl durmasını sağlarız? Bize biraz bahsedebilir misiniz?

İnsanlar dizginleri ele aldığında, vücut egzersizi yapacaklarını düşünmeyebiliyorlar. Ve hatta bütün egzersizi at yapıyor gibi görünebiliyor. Ancak at binmek, sağlam bir denge, güçlü bacaklar ve eyerde kalmak için stabil bir beden gücü gerektiriyor. Yürüyüşleri değiştirmek için atı sıkmak iç uylukları çalıştırırken, eyerde dik durmak ve sabit oturabilmek için sırt, karın ve bacaklar çalıştırılıyor. At, binicisinin acemi olup olmadığını hemen anlıyor. Eğer onu yönlendirebilirseniz size uyum sağlayıp sizinle tam bir ahenk içinde süzülüyor. Ancak acemi olduğunuzu hissederse, kendini korumak için dizginleri o ele alıyor. Bu yüzden, eyerde rahat olmak ve atla birlikte hareket etmek gerekiyor. Atı yönlendirmek ve durdurmak için ağzındaki metal parçaya bağlanan dizginleri kullanıyoruz. Ancak, bu dizginlere karşı her zaman nazik olmalıyız. Çünkü her ne kadar bizlerden daha az hissetseler de ağızdan sarsılmaları rahatsız edici olabilmektedir. Döneceğimiz yöne doğru olan dizgiyi o yöne doğru hareket ettiriyoruz. Yani, sola doğru döneceksek; sol dizgiyi bir kapıyı açar gibi sola doğru çekiyoruz ve atın başını o yöne çevirmiş oluyoruz. Durdurmak veya yavaşlamak için ise, dik otururken ve topukları daha da aşağı doğru iterken dizginleri hafifçe kendimize doğru geri çekiyoruz. Seansın sonuna yaklaştığımızda da, atımızı sakinleştirmek için kısa bir süre de olsa yavaş tempoyla yürüyüp, ardından dikkatlice inmemiz gerekiyor.

 

Ata binerken özel kıyafet ve ekipman gerekir mi? Pahalı bir hobi midir?

Bacakların eyere sürtünmesini önlemek için uzun pantolon ve ayakların üzengi demirlerinden kaymasını önlemek için küçük kalın topuklu çizme veya bot giyilmesi en önemlisi. Bunun yanında, ekipmana dolaşabilecek tüm giysilerden kaçınmalıyız. Sade ve bedeninizi saran bir kıyafet giyinmek yeterli diyebilirim. Bir tayt, bir t-shirt ile hayatınızın en huzurlu, en dingin, en eşsiz yolculuklarından birisine çıkabilirsiniz. Kulüplerin çoğu kask temin eder. Eğer bu sporu severseniz kendi ekipmanlarınızı almak için sabırsızlanmanız kaçınılmaz. Fiyat konusuna gelirsek, bir psikolog seansı, bir spor merkezi üyeliği, en yakın arkadaşınızla güzel bir akşam yemeği, bir empati tekniklerini öğrenme eğitimi, bir etkili iletişim eğitimine karşılık gelen yalnızca 45 dakikalık bu seansın oldukça karlı bir yatırım olduğunu söyleyebilirim.

 

At binmeye ne zaman başladınız? Ne kadar sıklıkla biniyorsunuz?

Küçüklüğümden beri atlara karşı hep bir ilgim ve sempatim olmuştur. Eğitmensiz deneyimlerimi saymazsak, 4 yılı aşkın bir süredir bir kulüpte at biniyorum. Pandemiden önce, 1 saat bile olsa her hafta sonu kulübe gitmeye çalışırdım ve hatta tüm planlarımı buna göre düzenlerdim. Ancak bir süredir ne yazık ki, bu keyifli buluşmalardan uzak kaldım.

 

Herkes ata binebilir mi? Kaç yaşında ata binmeye başlanabilir?

Bana sorarsanız, ata binmeyi öğrenmek için hiçbir zaman çok geç değildir. İyi bir zihinsel stabiliteye, öz kontrole ve eğitmenini dikkatle dinleme yeteneğine sahip olan herkes ata binebilir. Motivasyonunuz ve kendinize güveniniz en önemlisi... Esneklik gibi fiziksel zorlukları zamanla aştığınızı ve hatta bedeninizin gitgide önceki halinden daha sağlıklı bir hale geldiğini göreceksiniz. Korkularınızın sizi bu özgürlüğü tatmaktan alıkoymasına izin vermeyin.

 

İzmir ve çevresinde nerelerde ata binilebilir? Okuyucularımıza at binebilecekleri yerler önerebilir misiniz?

İzmir’de lisanslı eğitmenler eşliğinde binicilik eğitimi veren kulüpler bulunmaktadır. Bu noktada, bütçenize ve size yakın olan lokasyona göre en uygun seçimi yapabilirsiniz.

 

At seçiminde dikkat etmemiz gereken bir şey var mıdır?

Özellikle, yeni başlayanlar için iyi eğitilmiş, sakin ve itaatkar olan atlar öneriliyor. Binicilik kulüplerinde bu bağlamda değerlendirilen ve yönlendirmekte zorlanmayacağınız şekilde seviyelere göre değişen seçenekler olduğunu söyleyebilirim. Öte yandan, ben bu durumu biraz da atın binicisini seçmesi olarak nitelendiriyorum. Keyifli bir birliktelik için size güven duyması; kendini serbest bırakması için otoritenizi hissetmesi gerekiyor.

 

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Atlar ile iletişim kurmak benim için terapinin en güzel hali. Sağlıklı bir beden, berrak bir zihin, iç dünyamıza huzurlu bir yolculuk için imkanı olan herkese binicilik sporunu tavsiye ederim.

2229 Görüntülenme
7
0
34 + 6 =