İklim ve enerji temalı Hackathon “Hack4Karşıyaka” sürdürülebilir bir gelecek için girişimcilik ruhuna sahip üniversite öğrencilerini bir araya getirdi. İnci Holding ve Grup Şirketlerimizin katkılarıyla gerçekleşen “Hack4 Karşıyaka” Hackathon’unda hem endüstrinin hem de kentin sorunları yaratıcı ve deneysel çözüm önerileriyle masaya yatırıldı.
Günümüzde küresel ısınmanın etkilerini doğada, şehrimizde hatta evimizde gözlemleyebilmekteyiz. Bu etkileri minimum düzeye indirebilmek için Türkiye de dahil birçok ülke 2016 yılında Paris İklim Anlaşma’sını yürürlüğe koymuştur. Bu anlaşma sürdürülebilirlikle ilgili birçok konuya değinirken küresel ısınmanın etkisini azaltabilmek için belirli hedefler tanımlamıştır. Bu hedefler içinde, karbon nötr olmak ve yeşil enerji ağına sahip olmak yer almaktadır.
Türkiye’nin en büyük sanayi şirketleri ve kurumsal firmaları yerel yönetimlerin de desteğiyle paydaş katılımlı etkinlikler, paydaş istişareleri ve diyalog kolaylaştırma yoluyla diğer kurum/kuruluşların ve kamuoyunun bu alanda davranışlarının değişmesine yol gösterici nitelikte olması mümkündür. Sayıca gittikçe artan birçok kurum/kuruluş yürürttüğü operasyonel faaliyetlerinde yenilenebilir enerjinin yüzdesini artırmak için hedefler belirlemiştir. Birçoğu bu hedefleri altyapı ağları (su temini, ulaşım, elektrik, ısı, atık vb.) genelinde politikaları uyumlu hale getirmeye, sinerji geliştirmeye ve yenilenebilir hedeflerini iklim ve verimlilik hedefleriyle eşleştirmeye çalışmaktadır.
Bu hedefler ışığında firmaların ve yerel yönetimlerin karşılaştığı sorunlara yönelik sürdürülebilir ve enerji verimli teknolojiler odağında “İklim ve Enerji” sorunlarına çözümler geliştirmek için İzmir’de yer alan tüm üniversite öğrencilerini bir araya getiren Hack4Karşıyaka etkinliği İnci Holding’in de katkısıyla gerçekleşti. Karşıyaka Belediyesi Kolektif Girişimcilik Merkezi tarafından düzenlenen İnci Holding, Eldor Türkiye, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi, Kuzey İzmir Tekmer ve Yaşar Üniversitesi paydaşlığında düzenlenen "Hack4Karşıyaka"da öğrenciler 17-18-19 Haziran tarihlerinde yaklaşık iki buçuk gün boyunca Karşıyaka Belediyesi Gençlik Merkezi’nde bir fikir maratonunun ortak heyecanını paylaştı. Hem grup şirketlerimizin hem de İzmir’in sürdürülebirlilik sorunlarına çözüm üretmeye çalışan 12 takımdan 3 tanesi dereceye girdi. Hack4Karşıyaka’nın birincisi tuzlu su bataryaları projesiyle Salty, ikincisi içten yanmalı motoru olan arabaları elektrikli arabaya dönüştürme projesiyle IEnergy, üçüncüsü ise neme duyarlı otomatik sulama sistemi ile External oldu.
İnci Holding Stratejik Planlama ve İş Geliştirme Direktörü Efe Cun’un jüri üyesi, Girişimcilik Programları Lideri Ayşe Şen’in eğitmen-mentor, Teknoloji Departmanı Danışmanı Berat Aslan’ın, Analist & Mühendis Görkem Buse Mert'in, İnci GS YUASA; Operasyonel Teknolojiler ve Mükemmellik Birim Müdürü Onuralp Kazım Tümer'in, Maxion İnci Jant Sanayi A.Ş. (Alüminyum); Proje Mühendisliği Takım Yöneticisi Gülsah Kurt'un, İş Güvenliği ve Sürdürülebilirlik Müdürü Seda Tulga'nın, ISM Makine Elektrik Sanayi ve Ticaret A.Ş., Kalite Mühendisi Gizem Çakaloğlu ve Bakım Uzmanı Murat Yığın’ın mentor olarak yer aldığı etkinlikte grup şirketlerinin sorunlarına yönelik start-up’larla kendilerini tekrar buluşturmak ve ortak proje geliştirmelerini sağlamak hedeflerimiz arasında.
Hepbirlikte ortak hedefe koşacağımız daha nice etkinliklerde başarılı çıktılara ulaşmamız dileğiyle.