Mehmet Tunçkanat Mehmet Tunçkanat
13 Eylül 2023 IAA Mobility 2023’ün Ardından
13 Eylül 2023 - İnci'li Uzmanlar
IAA Mobility 2023’ün Ardından
#popüler #uzmangörüşü #teknoloji #trendler #bilgiyleparla
IAA Mobility 2023’ün Ardından

IAA Mobility 2023’ün Ardından

Avrupa'nın en büyük otomotiv fuarı olan IAA Mobility 5 – 10 Eylül tarihleri arasında Münih’te 750’den fazla sergileyici firma ile otomotiv endüstrisi profesyonelleri bir araya getirdi. 500.000’den fazla katılımcının arasında olduğum etkinlikteki izlenimlerimi bu blog yazısında sizlerle paylaşmak isterim.

Dünya otomotiv sektörü IAA Mobility 2023, otomotiv endüstrisinin ve teknoloji devlerinin geleceğe dair vizyonlarını sergilediği bu alanda dünyadaki en büyük organizasyonlardan biri. Otomotiv üreticisi OEM’ler (Orijinal Ürün Üreticisi) kadar, bu konuda onlara paydaş tedarik sanayi Teknoloji firmaları ve startuplar da mobilite alanındaki çözümlerini sergiledi. Etkinlik Messe fuar alanında profesyoneller ile buluşurken, Münih’te şehir içinde de açık meydanlarda kurulan alanlarla da 100.000’den fazla son kullanıcıya da yeni deneyimler sunuldu. Otomotiv dünyasında Müşteri Deneyimi, Sürdürülebilirlik ve Hizmetlerden Para Kazanma şu anda teknolojiyi yönlendiren unsurlar.

Elektrikli araçlar sürdürülebilir ulaşımın anahtarı olarak görünüyor. Bu konuda batarya alanında farklı üreticilerin yarışı söz konusu, çok sayıda lityum batarya üreticisi yanında sodyum gibi alternatif kaynakları kullanmak için de bir çaba söz konusu.



Rekabet Detaylarda Derinleşiyor

Avrupa’da gerçekleştirilen etkinliğin ana konularından biri ise elektrikli araç pazarında Avrupalı ve Çinli üreticiler arasındaki rekabetti. Avrupalı üreticiler, Çin'in uygun fiyatlı ve tüketici dostu modeller geliştirme konusundaki liderliğine meydan okumak için daha düşük maliyetli elektrikli araçlar sunmaya çalışıyorlar. Avrupa’lı OEM’lerden Volkswagen 3 farklı elektrikli aracının dünya prömiyerini yaparken, Mercedes Benz yeni elektrikli EQE modelini burada tanıttı. BYD bu yıl IAA'da sahneye çıktı. Çinli otomobil üreticisi Avrupa pazarı için beş elektrikli otomobil ve BYD alt markası Denza altında altıncı yeni modelini Münih'te duyurdu. BYD gibi dev bir marka yanında çok sayıda küçük ve orta ölçekli Çin üretimi ( bazıları Avrupa tasarımı ) aracı deneyimlemek ilginçti.

Dijitalleşme, otomotiv endüstrisinin daha fazla benimsediği bir eğilim haline geliyor. Bu konuda hem teknoloji devleri hem de 100 uluslararası startup dijital ve iklim dostu mobilite çözümleri ile IAA Mobility 2023’de yerini aldı. Bir kaç örneği de paylaşmak istiyorum.

Dijital Dünya ve Mobilite

Öncelikle üreticiler otonom araçların geleceğine inanıyor. Bu sistemler ile kaza sayılarının azalacağını düşünüyorum, büyük ölçüde kazalar kurallara uyulmaması ya da diğer insan hataları kaynaklı, bunların ortadan kaldırıldığı bir dünya gerçekten daha güzel olurdu. Trafik stresini dert etmeden arabanızda gitme fikri bile güzel. Bu alanda iki büyük firma öne çıkıyordu: Mobileye ve Bosch.

Mobileye, startup olarak başlayan, 2017 yılında Intel tarafından satın alınan otonom sürüş için kamera, çip ve yazılım geliştiren bir firma. Gelişmiş otonom / sürücü destek sistemine güç vermek için kullanılan EyeQ4 çipi ile donatılmış araçlarda verileri toplamak için BMW, Nissan ve Volkswagen dahil olmak üzere altı OEM ile anlaşma yapmış durumda. Filo araçlarında ise Mobileye, ticari operatörlere sattığı satış sonrası üründen veri topluyor. Mobileye’ın hedefi bu teknolojiyi 2025 yılına kadar tüketici binek araçlarına getirmek.

Bosch, yazılım tanımlı araçlara yönelik çözümleri ve teknolojisiyle IAA Mobility 2023'te büyük bir sergi alanına sahipti. Şirket, otonom sürüş ve güvenlik alanında yenilikçi teknolojiler sunarak geleceğin otomobillerinin nasıl olabileceğini gösterdi. Sergiledikleri algılama yazılımı ve donanımı çözümü sürücülerin ve sürücüsüz araçların çevrelerini daha iyi algılamalarına ve güvenliği artırmalarına yardımcı olacak önemli bir gelişme. Aynı zamanda startup’lar arasındaki yarışma olan IAA Mobilityhon ile de sponsor olarak yer aldı.

Yapay zeka içeren tüm bu çözümler ve diğer akıllı mobilite ve bağlantılı araçlar konusundaki gelişmeleri Qualcomm, AWS, Google, Samsung gibi teknoloji öncüsü firmalar etkinlikte seminerler ile paylaştılar. Bu dünya devi yazılım ve teknoloji firmalarının ilgi göstermesi gelecekteki araçların daha akıllı ve bağlantılı olacağının bir işareti. ChatGPT’nin de farklı sesli asistanlar ile entegrasyonu da yerini almıştı. Giderek daha fazla sayıda Üretken Yapay Zeka uygulamalarını otomotiv dünyasında göreceğiz.

Bir başka ilginç katılım ise Finans dünyasından JP Morgan'ın "Ödemelerin geleceğini yönlendirmek" (para kazandıran hizmetler) mottosu ile fuara kayda değer bir giriş yaptığını gördüm. Bu sektörün diğer sektörlerle çok agresif bir şekilde örtüşmeye başladığı çok net.

Olmazsa Olmaz: Sürdürülebilirlik

Sürdürülebilirlik alanında Otomobil üreticileri standlarında gelecekteki üretimlerinde kullanılacak geri dönüştürülmüş veya biyo-bazlı malzemeleri gururla sergiliyorlardı. İklim değişikliğinin azaltılması konusunda sorumluluk aldıklarının kanıtlarını sergiliyorlardı.  Mercedes Benz'in ambition 2039 programında ABD, AB ve Çin'de inşa edilen batarya geri dönüşüm fabrikalarından, döngüsellik için tasarımdan vs. bahsetmesi gibi. Ayrıca, Porsche'nin bayrak taşıyıcısı olduğu gelecekteki E-yakıtlar da buna örnek.

Elbette IAA Mobility 2023'te bunlardan fazlası vardı, gördüğümüz gelişmeler, otomotiv dünyasının dinamik ve heyecan verici bir evrim içinde olduğunu gösteriyor. Bu gelişmeler, daha sürdürülebilir, güvenli ve bağlantılı bir mobilite geleceği için önemli adımlar atıldığını da gösteriyor. Bugünün konusu elektrikli araçlar olsa da; şarj altyapısı yatırımları ve bataryaları geliştirmek için gerekli olan sınırlı rezerv ve ileride bunun yanında hidrojen ve e-yakıt gibi diğer alternatifleri de göreceğimizi düşündürüyor.

1003 Görüntülenme
8
0
85 + 5 =