Akıllı telefonlardaki kablosuz özellikler arttıkça, hızlar yükseldikçe telefonun yaydığı radyasyon değerlerini de yükseltiyor.
Günümüzde bir akıllı telefon alırken, baktığımız özellikler genellikle işlemcisi, kamerası ve ekran özellikleriyle beraber batarya gücü olarak kısıtlı kalıyor. Ama en önemli kısmı, yani sağlığımızı ilgilendiren maddeyi atlıyoruz. O da sağlığımızı doğrudan ilgilendiren SAR değerleri. Akıllı telefonlardaki SAR değerleri nedir?
Specific Absorption Rate - Özgül Soğurma Oranı anlamındaki SAR, akıllı telefonların vücuda yaydığı radyasyon miktarını simgelemektedir. SAR, bilimsel olarak insan vücüdu tarafından absorbe edilen elektro-manyetik radyasyon oranı anlamına geliyor. Yani vücut ısısını yükseltme etkisine sahip. Belli bir noktadan sonra vücut bundan zarar görmeye başlıyor.
Yüksek SAR değerine sahip cihazların insanlara verdiği yan etkiler (24 saat)
Yüksek SAR Değerlerine Sahip Cihazların Uzun Vadeli Zararları ise (10 yıl)
Özellikle çift SIM kartlı telefonlarda SAR değerleri tavan yapmakta. Çift SIM kartlı telefonları alırken düşünmenizi öneriyoruz. İki tane telefon yanınızda taşırken aynı anda ikisini kafanızın yanına getirmiyorsunuz. Fakat çift SIM kartlı modellerden telefonla konuştuğunuzda iki bağlantının radyasyonu size zarar vermekte :(
Ayrıca; Telefonla konuşurken kulaklık takmaya özen gösterelim. Akıllı telefonla bir yeri ararken, numarayı ilk çevirişte telefonu kulağınıza dayamayalım.