Ece Doğru Tuyan Ece Doğru Tuyan
13 Ağustos 2016 Bir Konuk: Nur Ger
13 Ağustos 2016 - İnci'li Uzmanlar
Bir Konuk: Nur Ger
#röportajlar #uzmangörüşü #gelişim #sürdürülebilirlik
Bir Konuk: Nur Ger

Geçtiğimiz günlerde İnci Holding olarak bizim de imzaladığımız Birleşmiş Milletler Kadının Güçlenmesi Prensiplerinin ( UN WEPs ) İş Dünyası Sözcüsüsünüz. Sizi bu göreve yönlendiren faktörler neler oldu?

İş yaşamına genç yaşta atılan bir girişimci olarak, kadınların iş dünyasında yer almalarının ve orada kalabilmelerinin ne tür zorluklar ve fedakârlıklar gerektirdiğini bizzat yaşayarak gördüm. Kendi deneyimlerimden hareketle, SUTEKS’i kadın-erkek ayırt etmeksizin hiçbir çalışanın iş ve aile dengesini bozmadan, gönül rahatlığıyla çalışabileceği bir kurum olarak tasarlamak idealiyle yola çıktım. SUTEKS’in toplumsal cinsiyet eşitliğinin içselleştirildiği, takım çalışmasının ve kar primi paylaşımı uygulamasıyla her çalışanın aynı zamanda şirketin sahibi olduğu hiyerarşisiz yönetim anlayışı onu hayallerin ötesinde bir kurum yaptı.

Bir yandan yoğun iş yaşamı devam ederken, öte yandan toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik duyarlılığımı sivil toplum kuruluşları aracılığıyla da göstermeyi sürdürdüm.  KADER, KAGİDER, Haklı Kadın Platformu gibi kuruluşların kurucu üyeleri arasındayım. TÜSİAD’ın Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Çalışma Grubu Başkanlığını yürütüyorum.

WEPs’i duyduğumuz ilk anda SUTEKS olarak içselleştirdiğimiz prensiplerin Birleşmiş Milletler gibi prestijli bir uluslararası örgüt nezdinde karşılığı olduğunu anlamış olduk. Bu sebeple WEPs’i  2012 yılında imzalayan ilk KOBİ olmak,  toplumsal cinsiyet eşitliğine verdiğimiz önemi destekleyici bir unsur oldu.

Devamında 2013 yılında Birleşmiş Milletler’den WEPs Onur Ödülü’ne layık görüldüm. 2015 yılında ise WEPs tarihinde bir ilke imza atarak, BM ile bir mutabakat imzaladık ve SUTEKS Group markalarından Braez’in satışlarından elde edilen gelirin bir kısmını WEPs projelerine aktarma taahhüdü verdik.

Bu konudaki hassasiyetimiz ve aktif çalışmalarımız sonucunda BM tarafından 2016-2018 yılları arasında WEPs İş Dünyası Sözcülüğü görevine getirildim. Bu da kendi alanında ilk olan bir görev.

 

Sizi siz yapan yönleriniz nelerdir? Nur Ger’in en büyük farkları nelerden geliyor? Enleriniz ya da olmazsa olmazlarınız var mıdır?

Mücadeleci ve inatçı bir karakterim olduğunu söyleyebilirim. İnsanın inandığı ve kendisine potansiyelini kullanabileceği altyapı sunulduğu takdirde başaramayacağı şey olmadığı görüşündeyim.

Bir konuda hayır yanıtını almak benim için yeterli değil örneğin. O konu neyse çözülmesi, gidilecek bir yol varsa sonuna kadar gidilmesini sağlarım.

Ayrıca ayrımcılığın her türlüsüne karşıyım. İnsan olmak eşit olmak için yeterli.

Toplumsal cinsiyet eşitliği benim yumuşak karnım. Yıllardır toplumun her alanında bu uğurda çaba gösteriyorum. O sebeple içinde bulunduğum alanlarda bu hassasiyeti gözeterek, kadın-erkek ayırt etmeksizin herkese eşit fırsatların sunulduğu şekilde hareket ediyorum.

 

Suteks Yönetim Kurulu Başkanı olarak kadın – erkek eşitliğine dair şirketinizdeki uygulamalarınız nelerdir? Bu konuda şirketlere ne gibi tavsiyeleriniz olabilir?

Birinci değerin; insana verilen değer olması gerekiyor. Biz bu çerçevede yıllardır “En büyük sermayemiz insan” dediğimiz bir yapı ile çalışıyoruz ve insanımızın da dünyada aynı mesleği yapan eşdeğeriyle her açıdan; birikim, farkındalık, profesyonellik, bir adım önde olması gerektiğini düşünüyoruz. Yılda ortalama 70+ adam/saat eğitim veriyoruz; bu her türlü mesleki ve teknolojik eğitimi, iletişim, takım çalışması vb. konuları da kapsıyor.

Kadınların güçlenmesi alanında ise bir kadının iş yaşamında en çok zorlandığı alan olan hamilelik ve ilk annelik döneminde destek olacak uygulamalarımız mevcut.  SUTEKS’te, kadın çalışanlarımıza çocukları 4 yaşına gelene kadar esnek çalışma imkanı sunuyoruz. Doğum yaptıklarında 90 günlük doğum iznine ek olarak toplam 30 gün ek ücretli izin kullanıyorlar.
Günlük bir saatlik yasal emzirme süresine ilave bir saat daha ücretli emzirme süresi kullanıyorlar.
Doğumu izleyen bir yıl boyunca 09.00-12.30 arasında çalışılan cumartesi günleri ücretli izinli sayılıyorlar. Ayrıca doğum iznine ayrılan kadın çalışanımıza dönüşte aynı konumu garanti ediyoruz.

1999 yılından beri tüm çalışanlarımıza 3 ayda bir kâr dağıtımında bulunuyoruz.

Tüm çalışanlarımıza sağlık ve hukuk hizmetlerine erişim imkanı, kadınlara yönelik şiddete karşı ise maddi, hukuki ve psikolojik destek sağlıyoruz.

Sanayici bir iş insanı ve yönetici olarak insan olmanın eşit olmak için yeterli olduğundan hareketle, iş verenlerin kadın-erkek tüm çalışanlara potansiyellerini gerçekleştirmek için gerekli altyapıyı sunmaları gerektiği görüşündeyim.

Günümüzdeki genel kanının aksine işveren ve çalışanların birbirinin karşısında değil el ele, omuz omuza çalışarak hedeflerine ulaşabileceğine inanıyorum. Toplumsal cinsiyet eşitliği bunun önemli bir parçası.

 

Nur Ger başarılı bir iş kadını, yönetici, tekstilci ve sözcü. İş dünyasında başarının formülü sizce nedir?

Hedefi, varacağınız noktayı belirlemek çok önemli. Sonrasında ise çalışmak, çok çalışmak. Engellerin sizi yıldırmasına izin vermemeyi öğrenmeniz ve hatalarınızla da barışmanız gerekiyor. Tabi hatalardan ders çıkararak ilerlemeniz de.

Ayrıca ben takım çalışmasına ve öz yönetime inanan birisiyim. SUTEKS’te yarattığımız katılımcı ve paylaşımcı yönetim sisteminin de başarıyı getirdiğine inanıyorum.

İş dünyası çok çetin, kadınlar için koşullar maalesef hala zor. Ancak dünya ve buna paralel olarak Türkiye çok hızlı dönüşüyor. O sebeple bu konuda asla umutsuz değilim.

Ekonomide, siyasette, toplumun her alanında daha başarılı bir ülke olabilmemizin yolunun da toplumsal cinsiyet eşitliğine verdiğimiz önemden geçeceğine inanıyorum.

 

Röportajı yapan: Ece Doğru Tuyan, İnci Holding Kurumsal İletişim Uzmanı

1337 Görüntülenme
2
0
37 + 20 =