İnci Holding’in ezber bozanlarından Maxion İnci Alüminyum Kalite Test Laboratuvarı Operatörleri Gülcan Vatansever, Hatice Özyorulmaz ve Melis Dilara Dikici, kadın gözüyle otomotiv dünyasını anlattı.
Sizi biraz tanıyabilir miyiz? Ne kadar süredir bizimle çalışıyorsunuz?
Melis: İzmir doğumluyum. Selçuk Üniversitesi Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bölümü ve Atatürk Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü mezunuyum. Bir yıllık evliyim. İş hayatına 20 yaşında atıldım.
5 aydır Maxion İnci Alüminyum ailesinin bir parçasıyım. Maxion İnci Alüminyum Kalite Test Laboratuvarı’nda operatör olarak çalışıyorum.
Hatice: Merhaba ben Hatice Özyorulmaz. 30 yaşındayım ve İzmir’de ailemle birlikte yaşıyorum. Maxion
ailesiyle tanışalı 3 ay oldu. Ailenin en yeni üyelerindenim.
Gülcan: Merhaba ben Gülcan Vatansever. 23 Nisan 1981 İzmir doğumluyum. Evliyim, iki çocuk annesiyim. Maxion İnci Alüminyum Kalite Test Laboratuvarı’nda çalışıyorum. Daha önce 16 yıl boyunca çalıştığım firma da otomotiv sektöründeydi. Orada da kablo montajı yapıyordum. 4 aydır da Maxion İnci
Alüminyum bünyesinde çalışıyorum.
Bir iş gününüz nasıl geçiyor, bize biraz bahseder misiniz?
Melis: Çalışma arkadaşlarımın, yönetimimizin bize bakış açısı her zaman çok destekleyici. Burada
gerçekten de bir aile olduğunuzu hissediyorsunuz. Çalışma arkadaşlarımla ve yöneticimle olan
pozitif ve yapıcı iletişimimiz sayesinde güne hem çok motive hem de enerjik başlıyorum. Güne başlarken
mutlaka kendi içimizde iş planlarımızı konuşuyoruz ve gün boyunca planımıza sadık kalarak, ekstra çıkabilen diğer konuları da sonuca ulaştırıyoruz.
Hatice: Yoğun bir tempoda çalışıyoruz. Biz burada günlük seri üretimden gelen veya yeni başlanacak olan ürünlerin testlerini yapıyoruz. Daha kolay anlaşılması için dayanıklılık testi de diyebiliriz.
Gülcan: İlk geldiğimde vardiyamı arkadaşlarımdan teslim alırım. İş isteklerini inceler, hangi testler
isteniyorsa onları planlayıp işe başlarım.Günlük casstest kabinlerinin bakımı için solüsyonları hazırlarım. Sertlik,kurşun yapışma, sıcak su, çekme ve makro gibi testleri ve CNC’de çubuk gibi tüm işlemleri öncelik sırasına göre gerçekleştiririm.
Erkek çalışanların daha fazla olduğu otomotiv tedarik sanayi gibi bir sektörde saha elemanı olarak
çalışmak nasıl bir duygu? Size farklı hissettiriyor mu? Şaşıranlar oluyor mu? Bu konuda aldığınız geribildirimler var mı?
Melis: İş hayatında kadın olmak bence görüldüğü kadar zor değil. Belki de bu benim karakterim
gereğidir, girişken bir yapıya sahip olmamdan kaynaklanıyor olabilir. Doğru yerde olduğumu biliyorum
ve işimi severek yapıyorum. Durum böyle olunca karşılaşılan küçük engeller de rahatlıkla aşılıyor.
Burada gerçekleştirilen bir ilkin parçası olduğum için kendimi çok şanslı hissediyorum. Kadınlar
burada yapamaz diyenleri utandırdık diyebilirim. Kadınların bu sektörde çalışmalarını destekliyorum, hatta arkadaşlarımın da burada çalışmalarını istiyorum.Sanayinin genelde erkek egemenliğe
dayalı olduğu ülkemizde teknolojinin gelişimi ile kadınlar da artık üretimin birçok alanına hızlı giriş yapabilir. Erkek gücüne dayalı işleri otomasyon ile kadınlar da yapmaya başlayabilir. Hemcinslerime buradan kendilerine güvenmelerini ve daha cesur olmalarını tavsiye ediyorum. Biz de istersek yapabiliriz, yeter ki inanalım.
Hatice: Otomotiv sektörü olduğu için tabi ki erkek çalışanların sayısı daha fazla ama bu beni rahatsız
etmiyor. Tam aksine bence bu durum farkındalık yaratıyor. Burada çalışırken kendimi güçlü hissediyorum. Sonuçta erkek egemenliğin yoğun olduğu ve ağır sanayi diye geçen bir sektör. İlk gördüklerinde çalışan erkek arkadaşlar şaşırıyordu. Fakat kabullenmeleri çok zor olmadı sanırım, çünkü her konuda yardımcı olmak için gerçekten özverili davranıyorlar. Aldığımız tepkiler olumlu diyebilirim. Kadının elinin değdiği hangi yer güzelleşmez ki?
Gülcan: İşe başlarken biraz tedirginliğim vardı. Çünkü ilk defa üretimde sadece
erkek çalışanların bulunduğu bir fabrikada çalışacaktım. İş başvurum sırasında İnsan Kaynakları bölümü ve diğer kadın çalışanların desteğini aldım.Bunun bana çok büyük katkısı oldu. İşe başladığımda ise hem fabrika içerisinde hem de kendi bölümümde çok fazla destek gördüm. En önemlisi huzur verici bir ortamda çalışmaktı benim için… Bunu da gerçekten Maxion İnci Jant Grubu’nda bulduğuma inanıyorum.
Evet, ilk başta farklı gelmişti çünkü hiç bilmediğim bir ortama girmiştim. Şimdi, iyi ki Maxion İnci Alüminyum ailesine katılmışım diyorum. Şaşıranlar oldu;“Kadın için uygun değil, yapamaz” diyenler oldu ama bence kadınların yapamayacağı bir iş yoktur.
Kadınların ve kadın çalışanların daha fazla ön planda olmasını istediğimiz ülkemizde, kadınlara ve kadın çalışanlara iletmek istediğiniz bir mesajınız var mı?
Hatice: Ben kadınların gücüne inanıyorum, kendimden biliyorum. Bu jant sektörü olur, havacılık sektörü
olur, gıda sektörü olur… Hiç fark etmez.Kadınların isteyip de başaramayacağı, üstesinden gelemeyeceği hiçbir şey yok. Yeter ki çevreden gelen baskıya yenik düşmesinler, “acaba” demesinler.
Örneğin, “Erkeklerin çoğunlukta olduğu bir işyerinde nasıl çalışacaksın” diyenlere ya da “yapamazsın, zor iş” diyenlere aldırmasınlar. Kendilerine güvensinler ve hiç bir zaman oldukları yerde saymasınlar. Her zaman bir adım ileriye gitmeyi düşünsünler, planlasınlar.Çünkü bir kadının başaramayacağı hiçbir şey yoktur.
Gülcan: Bence kadınlarımız, her sektörde her işte başarılı olabilir ve her işi yapabilir. Yeter ki istesinler…
Özellikle ‘Kadınların iş gücüne katılımı’ konusunda varsa bizimle paylaşmak ya da eklemek istedikleriniz, onları da duymaktan memnuniyet duyarız.
Hatice: Kadınlar her platformda başarılı olabilir. Benim tek istediğim insanların, işverenlerin ve çevrelerinin ön yargılı olmamaları. Kadınların çevre baskısına yenik düşmemeleri gerekiyor ki dik durabilsinler. Kadın çalışanlara ekonomik özgürlüklerini daha rahat kazanmaları için çalışma sahasında
daha sık yer verilmesini diliyorum.
Gülcan: Maxion İnci Alüminyum yöneticilerine bize sundukları olanaklar için canı gönülden teşekkür ediyorum.Hem kendi şirket yöneticilerimi hem de İnci Holding’i kadın istihdamını destekledikleri için ayrıca kutluyorum.