Ece Doğru Tuyan Ece Doğru Tuyan
15 Mart 2019 Sanayiye Kadın Eli Değiyor
15 Mart 2019 - İnci'li Uzmanlar
Sanayiye Kadın Eli Değiyor
#popüler #röportajlar #uzmangörüşü #gelişim
Sanayiye Kadın Eli Değiyor

İnci Holding’in ezber bozanlarından İnci GS Yuasa Bölge Satış Yöneticisi Nur Pınar Baran, erkek egemen bir sektörde kendi alanında çalışan tek kadın olmayı anlattı.
Seni biraz yakından tanıyabilir miyiz? Pınar nasıl biri? Kaç yıldır çalışan bir kadın?
Nur Pınar Baran: 10 yıldır iş hayatındayım. Okul hayatım boyunca da hiçbir şeyi kolay elde edemeyen biri olarak hep bir mücadele içindeyim. Bundan dolayı sözlüğümde hiçbir zaman "yapamam, gidemem" gibi kelimeler olmadı. Hiçbir zaman sorumluluk almaktan kaçmadım tam aksine sorumluluk almaktan mutlu oldum. Ne kadar sorumluluk o kadar gelişim alanı demek benim için.
Bir iş insanı olarak çalışma tarzından bahsedebilir misin bize? Bir iş günün nasıl geçiyor?
Nur Pınar Baran: Hafta sonu da dahil olmak üzere güne erken başlamayı seviyorum. İşler çok ve zaman çok hızlı geçiyor. İyi bir iş planı yapamazsam işlerim aksayabiliyor. Bundan dolayı aybaşından iş ve özel hayatıma dair tüm planlarımı yaparım. Beynimin bu planları kodladığına inanıyorum ve günün sonunda farkında olmadan planladıklarımı gerçekleştirdiğimi fark ediyorum.
İşimiz enerji işi, bundan dolayı hep canlı ve dinamik olmamız gerektiğini düşünüyorum. İyi plan ve organize ile gün içerisinde hem masa başı işlerimi yapabiliyor hem de aktif sahada olabiliyorum.
Erkek egemen bir sektörde akü bölge yöneticiliği yapıyorsun ve zamanını büyük çoğunu oto sanayilerde ve bayilerde geçiriyorsun. Bildiğimiz kadarıyla da ilk kadın akü satışçımız olarak görev alıyorsun. Sektörde senden başkalarına da rastladın mı? Yoksa senin için tek diyebilir miyiz?
Nur Pınar Baran: Evet, şu an tek akü satışçısıyım. Sahada, bizim sektörde ve paralel sektörlerde kadın satışçı ile karşılaşmadım. Erkek egemen bir sektörde kadın olarak çalışmak cesaret ister tabii fakat şirketimde 3’üncü seneyi doldurdum. Eksi yanlarından daha çok artı yanları olduğunu düşündüğüm için bu sektörde çalışmayı tercih ediyorum :) İşimizi doğru yönettiğinizde herhangi bir sorun ile karşılaşacağımızı düşünmüyorum.
Bu şekilde ezber bozan bir kadın olmak nasıl bir duygu? Sana farklı hissettiriyor mu?
Nur Pınar Baran: Tabii ki güzel bir duygu, kendimi yalnız değil, hatta daha güçlü hissettiriyor. Sıradan değil, sıra dışı olmak gerçekten farklı bir his. Bunu işimde de pozitife çeviriyorum Özellikle oto sanayilerde yaşadığın keyifli anılar varsa eğer bizimle paylaşabilir misin? Şaşıranlar oluyor mu? Bayilerin ve satış noktalarının tepkileri nasıldı seni gördüklerinde?
Özellikle enerji sektöründe bir kadın ile karşılaştıklarında şaşırıyorlar, bir şey söyleyemiyorlar tabi. İlk tepki olarak bazen ciddiye almıyorlar. Fakat bilgi, tecrübe ve iş yapış şekliyle günün sonunda saygı ile uğurlanıyorum. İşte bu değişimi görmek benim açımdan çok değerli.
Sahada kadın olunca sanayi bile değişiyor. Kahve sohbetleri farklılaşıyor, konuşmalar maç ve siyasetten evriliyor, aile, eş, çocuk konularına da giriyor ve hatta bazen eşleri ile de irtibatta olabiliyorum. Kendilerine, dükkana, konuşmalarına çeki düzen geliyor. Bir de ne keyifli biliyor musunuz? Bayide değiştirmek istediğim bir düzen varsa bunu kolaylıkla yapabiliyorum. Yani tam anlamıyla sanayiye kadın eli değiyor diyebiliriz.
Ne mutlu bize ki kadınlar artık her yerde… Yani kadın boya ustaları, kadın mühendisler, kadın pilotlar, kadın bilim insanları… Her sektörde, hayatın her alanında üretken olmak için buradan kadınlara iletmek istediğin mesajlar veya tavsiyeler var mı?
Nur Pınar Baran: Kadınlar artık çok güçlü ve çalışkan. Kadın-erkek fark etmeksizin bir şey yapmak istedikten sonra mazeretler ortadan kalkar ve en zor koşullarda bile başarıya ulaşırsın. Yeter ki insan istesin ve inansın, gerisi kendiliğinde geliyor.

2816 Görüntülenme
0
0
15 + 8 =