Ece Doğru Tuyan Ece Doğru Tuyan
03 Temmuz 2019 Bir Gün CEO Olacağım!
03 Temmuz 2019 - İnci'li Uzmanlar
Bir Gün CEO Olacağım!
#röportajlar #uzmangörüşü #sosyalsorumluluk #gelişim
Bir Gün CEO Olacağım!

"Bir Gün CEO" programı kapsamında Yönetim Kurulu Başkanımız Neşe Gök ve İcradan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyemiz Zeki Şafak Ozan, Doruk Gezici ile bir günlerini geçirip, deneyimlerini paylaştılar. Birlikte geçirdikleri bir günün ardından, Doruk Gezici'nin kaleme aldığı blog yazısını sizlerle paylaşıyoruz.

“ Bir gün CEO olacağım!” diyen bir öğrenci için hemen peşinden gelecek “Tamam da nasıl?” sorusu ile baş başa kalmak motivasyon kırıcı olabilir. Bir Gün CEO programı bu hedefe ulaşma potansiyeline sahip bir çok öğrenciye gerekli teknik ve sosyal altyapıyı sağlayacak, sürecin nasıl gelişeceğine ışık tutacak bir çok atölye çalışması yapan ve program sonunda seçilen 22 finalist öğrenciyi kurumsal şirketlerin CEO’ları ile eşleştirerek 1 günü beraber geçirmelerini sağlayan bir kurgu. Kulağınıza 23 Nisan kutlaması gibi gelmesin, amaç bu kadar erken yaşta ulaşmanın oldukça güç olduğu bir tecrübe havuzunu erişilebilir kılarak jenerasyonlar arasında köprü oluşumunu tetiklemek.

Ben de şanslı finalistlerden biri olarak İnci Holding ile eşleştim. Böylece yönetim kurulundan Neşe Gök ve Zeki Şafak Ozan ile dopdolu bir gün geçirme, onların tecrübe havuzunda 1-2 kulaç atma fırsatı buldum. Bu noktada itiraf etmem gereken bir konu var, o da kurumsal/bürokratik her yapıya şüphe ile yaklaşan bir yanım olması. Y jenerasyonunu biliyorsunuz; özgürlük düşkünü, fark yaratma odaklı ve zaman zaman da yıkıcı… Üniversiteye başlayışımdan itibaren girişimcilik ile kaynaşmış bir yazılımcı ve teknoloji aşığı olarak geleneksel/kurumsal yapılarda kendime uygun bir yer bulamayacağımı düşündüm hep. Bu yazımda ise İnci Holding’de geçirdiğim günü anlatırken neden durumun aslında böyle olmadığını, hatta tam tersine kurumsal dünyanın tam olarak ihtiyacı olan düşünce yapısının bizim kuşağımızda ve girişimcilerin arasında oldukça belirgin olduğunu gösterebilmeyi ve kendimde de keşfettiğim bazı ön yargıları kırabilmeyi ümit ediyorum.

O zaman artık başlayalım günümüze. İzmir’de İnci Holding’in kapısına varışımdan itibaren bu günün beklentilerimi aşacağını anlamıştım; çekim için drone’lar, ekipler, her tarafta bir koşturmaca… Neşe Hanım ve Şafak Bey ile kahvaltı etmek üzere üst kata çıkarken asansördeki ekranda “Hoş geldin Doruk Gezici” yazıyor, sizce de 1 günlük misafiri için bunu düşünen bir kurum çalışanlarını değerli hissettiriyordur değil mi? Neredeyse iletişime geçtiğiniz anda anlıyorsunuz; hem Şafak Bey hem Neşe Hanım hem de bütün çalışanlar, herkes öncelikle iyi insan olmayı benimsemiş, kibar… Biraz sohbet ve tanışma sonrasında yoğun CEO programımız “Dijital Dönüşüm Toplantısı” ile başlıyor. Ana konumuzla da alakalı bir toplantı. Burada gördüm ki yeni nesil metodolojiler, teknolojiler ve modern çağın getirdiği zorunlu değişimler hakkında farkındalık oldukça yüksek aslında. Sadece uzun yıllardır kemikleşmiş büyük yapıları dijitalleştirme, çevikleştirme ve modernleştirme süreci tahmin edilenden çok daha sancılı ve uzun. Burada Şafak Bey’in benimsediğini belirttiği felsefe özellikle değerliydi benim için;

“Teknoloji bir araç veya amaç değil, insanın bir uzvu”.

İlk toplantımız sonrasında holding bünyesindeki akü ve jant distribütörü “İncitaş Yönetim Kurulu Toplantısı”na katıldık. Neşe Hanım ile “Aylık Basılı Yayın ve Tekno&Blog Değerlendirmesi”ne katılabilmek için biraz erken ayrılmam gerekti, tabii neredeyse hiç bir toplantı arasında 5 dakikanız bile yok. Zamanınızı efektif ve dakik şekilde kullanmak zorundasınız. Türkiye ve Dünya’daki gelişmelerden haberdar kalabilmek adına seçilen hap içeriklerin Neşe Hanım ile, sonra da bir döküman aracılığıyla çalışanlar ile paylaşıldığı bir konseptin eseri bu toplantı. Bence oldukça keyifli ve pratik, herkesin güncel kalmasını sağlayan bir fikir.

Öğle yemeği arasından sonra “Vinci Girişim Sermayesi Toplantısı”na katıldık, bu toplantı sayesinde ilk kez girişimcilik ekosistemine VC penceresinden bakmış olduğum için günümde bambaşka bir yeri oldu. İngiltere ve Almanya’daki Vinci çalışanlarının kurumsal ve girişim dünyalarının kesişimindeki görevleri ve bağımsız çalışma modelleri beni tekrardan ön yargılarımı sorgulamaya itti. Sıradaki “İş Geliştirme Değerlendirme Toplantısı”nda İnci Holding’in önem verdiği sektörlerle etkileşimi arttıracak etkinliklerin ve zamanlarının planlanması yapıldı. İnci Holding’de partnerliklere oldukça önem veriliyor ve holding bünyesindeki çoğu şirketin sektörün büyük yabancı oyuncuları ile ortaklığı bulunuyor. Bu da hem teknoloji, hem sektörel nüfuz anlamında şirketleri oldukça öne çıkaran bir değer tabii.

Geldik bu yoğun günün son toplantısına… Yine girişimcilik temalı, “İzmir Girişimcilik Ekosistemi” toplantısı. Fark ettiyseniz girişimcilik ve dijitalleşme CEO programımızın yüksek bir yüzdesini oluşturuyor. Neşe Hanım Vinci bünyesi dışında da melek yatırımcılık yaptığı için İzmir ve Ege’deki girişimcilik/yatırımcılık ekosistemini sağlamlaştırma amaçlı bir çok projede ve görüşmede bulunuyor. Bu toplantıda da İzmir’i genç girişimcileri hedefleyen bir merkez haline getirmek amacıyla yapılabilecekler konuşuldu.

Artık günümüzün sonuna geldik. Birkaç mülakat ve video çekiminden sonra Şafak Bey ile günün değerlendirmesini yaparken kendi girişimcilik hayatımla ilgili konularda da bir çok tavsiyede bulundu. Ancak şunu yapmalısın şeklinde değil, bana doğru soruları sorarak kendim anlamamı sağlayacak şekilde. Ben de o sorular kulağıma küpe olacak ve kurumsal dünya hakkında bir çok ön yargısı kırılmış, vizyonu genişlemiş, geleceğe heyecanla bakan İstanbul yollarına düştüm…

Doruk Gezici
Bir Gün CEO Finalisti

1204 Görüntülenme
1
0
7 + 59 =