Nasıl Blogger Olabilirim?
Blogger olmak isteyen herkes için blog yazıları hakkında bilmeniz gereken tüm detayları bu yazı altında sizlerle paylaşacağız. Hazırsanız detaylara geçelim...
Özgün olun
blogunuzda paylaştığınız yazıların özgün ve farklı olmasına dikkat edin. Kolay anlaşılır ve akıcı bir anlatım tarzınız olsun. Daha da önemlisi anlatacağınız konuyu diğer blog yazarlarından farklı olarak kendinize has bir anlatımla kaleme almanızdır. Yazıyı yazarken konu bütünlüğünü hiçbir zaman bozmamaya özen gösterin. Anlatmak istediğiniz konuyu okuyucuya adım adım açıklayın.
Yazılarınızın uzunluğunun çok uzun tutmamaya dikkat edin. Bir konu hakkında anlatacağınız çok fazla şey varsa da bunları paragraflara bölebilirsiniz. Böylelikle blog yazılarınız okunabilecek uzunluklara gelmiş olur ve okuyucuyu sıkmadan, dikkatini dağıtmadan anlatmak istediğinizi karşı tarafa rahatlıkla aktarabilirsiniz.
Sayfanızda yayınladığınız konuların güncel olup olmamasına dikkat edin. Güncel konular her zaman için daha ilgi çekici olduğundan daha çok okunacaktır.
Konu başlıklarınızı belirleyin
Konunuzu, hedef okuyucu ya da kitlelerle kurmak istediğiniz noktalara göre belirleyin. Sadece konu başlığı bile blog yazısının ilgi çekici olmasını destekleyebilir. Eğer, konunuz üzerine hâlâ düşünmeye gereksinim duyarsanız, sizinle benzer konularda yazan bloglara göz atmak iyi bir fikir olabilir.
Yazınızın iskeletini inşa edin
Bu aşama not almaktan ve biraz araştırma yapmaktan geçer. İlk olarak aklınızda olan alt başlık fikirlerini geliştirmek üzere yazabilirsiniz. Sonrasında, bu bölümleri yaptığınız araştırmalar doğrultusunda doldurmaya başlayabilirsiniz. Yazarken aklınıza gelen fikirleri de metne ilave edebilirsiniz. Gerekli olan bütün noktaları ayrıntılarıyla açıkladığınızdan emin olun. Eğer yazınızın güçlendirmeye ihtiyaç duyduğunu düşünüyorsanız, alıntıları ve istatistikleri artırabilirsiniz.
Çoğu zaman blog yazılarında giriş kısmı en son yazılır. İyi yapılandırılmış giriş ya da özetler okuyucuyu yazıya daha fazla çeker.
Güvenilir kaynaklardan alıntılama yapmayı ihmal etmeyin
İçeriğinizde istatistiklerden bahsedip ilgili infografiklere yer vermek kitlenizin ilgisini çeker. Günümüzde, okuyucular okudukları blog yazılarını sosyal kanıtlarla güçlendirmek ister.
İnternette bulduğunuz ve blog yazısı içinde kullandığınız infografikleri ya da diğer görselleri orijinal yaratıcısına atıfta bulunmadan, yani kaynak belirtmeden, kullanmak etik olmaz. Bu nedenle alıntı yapılan her noktada kaynak belirtmeyi ihmal etmeyin.
Yazım hatalarınızı gözden geçirin ve blog yazınızı güvendiğiniz bir göze kontrol ettirin
Her ne kadar yazdığınız yazı ilgi çekici ve merak uyandırıcı olsa da, yazım yanlışı yaparsanız okuyucunun okuma isteğini kaçırabilirsiniz. Sonuçta hiç kimse yazım yanlışlarıyla dolu bir yazıyı okumak istemez. Bu yüzden yazım kurallarına dikkat edin ve yazdıklarınızı bitirdikten sonra tekrar gözden geçirin.
Bu adımların hepsini attıktan sonra, okuryazarlığına güvendiğiniz kişilerden, dil bilgisi ve anlatım hatalarını değerlendirmelerini isteyebileceğiniz gibi içerikteki boşluklar için de tavsiyede bulunmalarını isteyebilirsiniz.
İlgi çekici görseller kullanın
Öncelikle, görsellerin okuyucularınızın metne boğulmaması için önemli bir araç olduğunu unutmayın. Bu da, blog yazısı özelinde içeriğinize uygun bir öne çıkan görsel seçmekle başlar. Görseller de telif hakkına tabi olabilir, lütfen bu kısma dikkat ediniz. Telif hakkı istemeyen orijinal imajları bulabileceğiniz veri ya da bilgi tabanları mevcuttur. StockSnap, Unsplash ve Pixabay bu tarz kaynaklardan yalnızca birkaçıdır.