Yavuzcan Eroğlu Yavuzcan Eroğlu
07 Nisan 2021 Yeni Normalde Değişen Eğilimler
07 Nisan 2021 - İnci'li Uzmanlar
Yeni Normalde Değişen Eğilimler
#uzmangörüşü #gelişim #trendler
Yeni Normalde Değişen Eğilimler

Pandemi sürecinin hayatımızın bir parçası olması ile birlikte, tüm çevrelerde davranışlarda değişiklikler gözlemlendi. Evde geçirilen sürenin artmasından dolayı tüketici bu süreçte çeşitli farkındalıklar kazandı ve tasarruf yolları aramaya başladı. Marka bağlılıklarında büyük değişimler gözlemlendi, tüketiciler artık fiyat odaklı alışveriş yapmaya başladı ve keyfi harcanabilir gelirini azaltıp fiyat/performans odaklı yaklaşımlara geçiş yaptı. Dolaylı olarak çeşitli markaların gelişmesi için fırsatlar doğdu. Covid-19 sürecinde Türkiye’de en çok harcanan gelir kalemleri sırasıyla online market alışverişi ve online alışveriş oldu. En çok değişen eğilim ise insanların vaktini video konferanslarda geçirmeye başlaması oldu.

Yeni normalin etkisi tüketiciyi olduğu kadar satıcıyı da çok etkiledi, birçok firma online satış kanalına geçiş yaptı veya oradaki yatırımlarını güçlendirdi ve Türkiye’de e-ticaret hacmi %60 arttı. Geleneksel satışların etkilenmesi sebebiyle dijital satışlardaki hacim arttı ve bu alanda geliştirmeler sağlandı. Teslimat hizmetleri, doğrudan tüketiciye satış modelleri anlam kazanmaya başladı. Tüketicinin bilinçlenmesi ile birlikte müşteri memnuniyeti daha da önemli bir hale geldi.

E-ticaret ve dijitalleşmedeki artış, tedarik zinciri yönetimi, marka algısı, üretimde yeniden yapılanmalar ve şirketler için yeni birleşme/satın alma fırsatları iş dünyasına da yön vermiş oldu.

Kaynak : https://www.deik.org.tr/uploads/deik-webinar-sonuc-raporu-tuketici-egilimleri.pdf

759 Görüntülenme
0
0
68 + 41 =